събота, 18 октомври 2014 г.

Тракийска гробница - с.Равногор

GPS: N41° 56' 01.2" E24° 22' 06.8"

               Село Равногор е разположено на 1350 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи. То се намира в община Брацигово, Област Пазарджик. То е построено върху земята на древните траки, където са разположени много тракийски гробници, сред които се намира и най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5,30 м. Климатът е умерено - континентален, с дълга зима и прохладно лято. Това е най-екологично чистия район на целия Балкански полуостров. Равногор впечатлява със своята красива природа, екологично чиста храна, селски бит.
               Най-голямата куполна тракийска гробница в България е открита случайно при разораването на картофен блок през ноември 1986 г в местността ”Чемериката” край с. Равногор. След това откритие, през август 1987г в района на селото започват археологически разкопки под ръководството на ст.н.с. Георги Китов (1943-2008г). Разкрити са 20 гробници, строени в периода ІV-ІІв пр.н.е. В една от могилите е намерено Равногорското съкровище, представляващо девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки (използвани за набузници от двете страни на конската глава) са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике. Богинята Атина е изобразена с шлем, щит и копие. На седмата апликация (поставяна на гърдите на коня) е изобразено крилато тракийско божество с венец на главата. Предметите са с висока художествена стойност, изработени от сребро и покрити с позлата.







Изглед от Бекови скали
GPS: N41° 57' 18.8" E24° 23' 52.5"

            Това е скала, от която се виждат почти целите Родопи в този регион, гледката е прекрасна, защото се вижда язовир Въча. На скалите са поставени пейки за почивка на туристите и беседка. До Бековите скали се стига по удобен път от с. Равногор. Жителите на селото са отзивчиви и любезни, и ще Ви упътят с удоволствие. Настилката е макадамова, може да се стигне и с автомобил, но е по-добре да се качите до скалите пеша.


Няма коментари:

Популярни публикации