неделя, 12 октомври 2014 г.

Църногорски (Гигински) манастир "Св.Св.Кузма и Дамян" - с.Гигинци

GPS: N42° 38' 17.6" E22° 50' 40.9"

            Село Гигинци се намира в община Брезник, на 30 км от град Перник и 16 км. от град Брезник. Самият манастир е над селото на 5 км югоизточно в планината и има табела указваща къде да свиете. Стига се от селото по чакълест път, който в момента се разширава и ще бъде асфалтиран. Пътя се извива и постепенно се изкачвате над 1000 метра височина. Манастирът е известен с две имена - Църногорски (Черногорски) и Гигински. Първото име идва от местополението на манастира в планината Черна гора, а второто на името на село Гигинци.
          Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" датира още от 11-12в., като тогава манастира се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 м.), в местността Китка. Направените археологически разкопки на първоначалното и на сегашното местоположение на обителта установяват запазени основи на монашеско крило и защитна кръгла кула. По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри. Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище. Около1737-1739г. манастира е опожарен от турците, за да възкръсне малко по-късно благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква. 
              През 1937г. манастира остава без монаси, а след 1944г. е превърнат в концлагер, за да се трансформира по-късно в пионерски лагер. В крайна сметка Гигинската обител е превърната в обор и запустява. През 1998г. духовната дейност в Гигинския манастир е възобновена и започва възстановяване на стопанството и връщането на имотите. Изградени са водопровод и парно отопление, облагороден е целебният извор. В началото на май 2007г. е започнато цялостно обновяване на манастирския комплекс, като се предвижда реставриране на трапезарията, хамбара и църквата, изграждане на рухналото източно крило и възстановяване на централният корпус. Понастоящем Гигинският манастир е действащ и в процес на реставрация. Най-ценната сграда в манастира е църквата, построена през 1814г. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и стенописите от края на 19в.




























Няма коментари:

Популярни публикации