събота, 11 октомври 2014 г.

Скален параклис "Св.Петка" - гр.Трън

GPS: N42° 49' 53.0" E22° 38' 12.9"

          Скалният параклис „Света Петка“ се намира високо в скалите над трънския квартал Баринци. Според легендата Света Петка се заселила в пещерата над гр. Трън през X век след като дълго бягала от преследвачи, които я гонили защото проповядвала християнството. Със себе си носела торбичка с брашно. Направила си огнище, където да го изпече. Когато запалила огън видяла, че димът не се връща обратно, а излиза от някъде. Разбрала, че пещерата има и друг изход. Опекла хляба, отчупила си от него, но й се дочул тропот. Погледнала надолу и видяла, че преследвачите й наближават. Когато стъпила, върху скалата останали следи от дланта и едното си стъпало, които се виждат ясно и сега. Когато потерята влязла не намерили Света Петка, а намерили туко-що опечената пита. Един от неверниците посегнал да си отчупи от питата, но тя се вкаменила. Вкаменената пита на Света Петка се вижда сега в естествените си форма и размери. 
           Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена. В годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози. Над параклиса има построен кръст и може да се качите до него по стълбите в скалата. 
             Параклисът е отворен всеки ден. Точно срещу него живеят хората, които държат ключа от вратата. Винаги има кой да отключи, за да запалите свещичка и да ви разкаже легендата за съществуването на параклиса.












Няма коментари:

Популярни публикации