събота, 23 август 2014 г.

Крепост Подвис (Момчилова крепост) - с.Градът

GPS:N41° 34' 49.8" E24° 49' 50.9"

                 Момчиловата крепост се намира край село Градът, община Смолян. Селото е разположено на 17 км източно от град Смолян. Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол, Родопска, Старопланинска и Дунавска. На скална китка, извисяваща се на най-висока точка от върха, през епохата на късният халколит – V хилядолетие пр. Хр., е съществувало светилище. Хилядолетия по-късно, през ХІІ-ХІV в. тук е бил издигнат малък параклис. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта Калето в местността Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта Козник - южно от гр. Рудозем. Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил. Тогава се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до османското нашествие в края на XIV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена. В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години. На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия,той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан където е назначен за стратиот. След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато,в замяна на неговата вярност. По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него. Богата история свързана с крепостта, нейната реставрацията наред с красивата местност я правят популярна туристическата забележителност.
              Реставрирани и достъпни за туристически посещения са най-запазените части от средновековното фортификационно съоръжение - 30 м от северната стена при ширина достигаща 1.30 м, заедно с кулата-порта. От вътрешната страна на стената са намерени множество находки, които говорят за активно обитаване на крепостта през късната Античност и Средновековието. Сградите във вътрешността са били от дърво, не е намерена следа от каменни зидове, оформящи помещения. Запазен е доста изрушен и стръмен скален път от южната страна на крепостта, който сега е обезопасен и може да се премине от посетителите. По следите от хоросана върху скалите и слаби останки от стените, може да се проследи крепостната стена, следвала неправилните очертания на терена, който от южна страна е естествено укрепен от стръмните скали и не може да се определи дали тук е имало укрепление. Точно от тази страна според местните предания има предполагаема пещера, вход през нея и изкачване на стръмната урва. Приблизителната площ на крепостта е 4 дка.
                Община Смолян реализира проект "Момчилова крепост – митовете оживяват”. Така посетителите на крепостта ще могат да се върнат назад във времето. Специално обучени и сертифицирани аниматори ще се превъплътят в боляри и ковачи. С помощта на ковача туристите ще могат да си изработят монета за спомен с логото на атракцията. За създаване на автентична обстановка ще бъдат поставени и две грънчарски колела, ще бъдат монтирани и декори с подходящото художествено оформление. Любителите на българската история ще могат да видят и специален филм за Момчил, който ще бъде прожектиран на скалите.











































Няма коментари:

Популярни публикации