събота, 16 август 2014 г.

Крепост Хоталич - гр.Севлиево

GPS: N43° 03' 29.1" E25° 03' 56.9"

            Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево. Той се е разполагал на площ от 60 декара. Разделен е на цитадела или горен град, силно укрепен и практически непристъпен, и долен град - разположен на площ от около 45 декара, разделен на четири подградия с около 600-700 жители, с три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.
Цитаделата е разполагала с отбранителни кули, както и с масивни постройки, обитавани от стражите. На най-високото място в града се е намирала голяма жилищно-отбранителна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство. Открити са и щерни за събиране на дъждовна вода, необходима в случай на евентуално нападение, както и части от глинен водопровод. Благоприятното местоположение е било забелязано още от византийците, които построяват здрава крепост през 5-и век. През 10-и век започва строителството на голяма българска твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Точно поради тази причина Хоталич става един от големите градове в средновековна България. Открити са пещи за топене на метал, за битова и строителна керамика, оръжейни и ковашки работилници. Намерено е и съкровище, което включва 2944 медни монети, сечени в Константинопол през 12-и век, както и 146 български монети. Част от тях са експонирани в Историческия музей в Селиево, заедно с красиви накити, оръжия и много други предмети.
           Крепостта е била важен стратегически пункт за отбрана на столицата Царевград Търнов. Хоталич е просъществувал до края на XVII век, когато неговите функции се поемат от селището Селви - днешно Севлиево. През XVIII и XIX век Хоталич става важен занаятчийски и културен център. Заможните български семейства - занаятчии и търговци започват да инвестират в изграждането на църкви, манастири и училища.
           Хоталич е много добре запазен археологически обект. Със средства от оперативната програма «Регионално развитие» са реставрирани и консервирани църкви, крепостни кули и порти, а за онагледяване бита на жителите на Хоталич са реставрирани три средновековни къщи. Изграден е информационен център за посетителите, направени са беседки и пейки, оформени са пътеки, помислено е за озеленяване и за архитектурно осветление. Асфалтиран е пътят до историческото място, на разположение на туристите е новоизграденият паркинг
Няма коментари:

Популярни публикации