събота, 23 август 2014 г.

гр.Смолян

Смолянски водопад
GPS:N41° 34' 57.6" E24° 40' 36.4"
               
                 Природната забележителност Смолянски водопад се намира в гр. Смолян в „Чилингирска махала”. Водопада е на Крива река. Височината на водния пад е 20м. Гъста растителност скрива гледката към водопада. От години наред природният обект не се стопанисва. Около него е израсла буйна растителност и високи дървета, които, освен че скриват водопада, правят и невъзможно стигането до него. Една от пътеките, която в миналото е водила туристите до подножието на феномена, е съборена от свлачище, а другата – застроена. В почти всички брошури за туризъм в Смолян водопадът е сочен като атракция, но туристите трудно могат да го открият, тъй като около него няма указателна табела. Освен с красотата на разбиващите се струни вода, водопадът е свързан и с миналото на Смолян. Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица първенци на Смолян, хвърляйки ги в урвата.





Алибеев конак
GPS:N41° 34' 22.3" E24° 43' 29.7"

           Алибеевият конак е един от най-големите, запазени до днес конаци на среднородопските управници Дели бей и Али бей. Най-старата част е строена през 1780 година, а останалата – през 1810 и 1885 година.




Чешитската махала
GPS:N41° 33' 58.3" E24° 44' 45.6"

           Чешитската махала се сочи като най-старата в кв. Райково.Тя е с най-представителните къщи, които са построени след 1835 г. Носи името на фамилия Чешитеви, които изграждат едни от най-представителните къщи в Долно Райково в края на ХІХ в. Изградени са от камък на глинен разтвор. Изключение правят еркерите на горните етажи, които са от дървен скелет запълнен с плет, измазан с глина. Вътрешното оформяне на къщите е – дървени тавани, вградени долапи /мусандри/ , миндери, полици, дъсчени кошове на огнищата, дървени парапети на стълбите. Част от Чешитска махала е и музеят Ласло Наги, който  се помещава в Гъорджевата къща в кв. Райково – паметник на родопската архитектура, в която отсяда и твори Ласло Наги при посещенията си в Смолян. Постоянната музейна изложба е открита през 1981 година. Впечатляват ръкописите, стиховете – рисунки, нотираните родопски песни, колекцията от фототипни издания на художествени произведения на Ласло Наги, и вещи от родната му къща в Унгария. В него са изложени над 30 творби на български художници, дарени на музея.







Църква "Св.Висарион Смолянски"
GPS:N41° 34' 31.0" E24° 42' 29.7"

         Свети Висарион Смоленски е православен храм в центъра на град Смолян, осветен на 2 юли 2006 година. Той е вторият по големина и величие след храм-паметник “Св. Александър Невски” в София. Носи името на Висарион Смоленски, местен епископ и мъченик от XVII век.
Църквата има 11 уникални камбани, с изобразени по тях образи на светци. Най-голямата от тях е с маса 2 тона. Строежът на църквата започва през 2002 година. Финансиран е с частни дарения на стойност около 3,5 милиона лева.

Чинара
GPS:N41° 34' 54.9" E24° 41' 03.5"

                  Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – "Стария чинар", което е на 288 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян, в непосредствена близост до турската джамия, мюфтийството и християнската църква, с единствена по рода си в този край дървена камбанария. Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра.




Няма коментари:

Популярни публикации