неделя, 6 юли 2014 г.

Екопътека - Римският път - с.Боженци

GPS:N42° 52' 25.0" E25° 25' 16.1"

                   Екопътека "Римският път" - с. Боженци – с. Източник е с дължина 3.8 км. Трасето на пътеката минава през равна гориста местност по стар Римски път, който съществува от началото на ІV в. Римският път е свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна – Константинопол) с местността Градище над Габрово, където през ІV – VІІ в. е имало крепост. Пътят започва над с. Боженци и е дълъг около 8 км. От създаването на с. Боженци до сега той се ползва като пряк път до Габрово. През вековете е добре поддържан. С пътя са свързани няколко истории. В началото на ХІХ в. Богдан от с. Боженци бил моряк от английската флота. Прибирайки се от Цариград, някъде край Одрин разбойници го ограбили и убили. Властите ги заловили и изпратили на майка му коня, пръстена и две конски торби злато. С част от парите майката, в памет на сина си, поправила пътя до Радолов дол и затова го нарекли “Богданов калдаръм”. Дядо Миньо Попа, известният герой от габровските анекдоти, също всяка пролет давал пари за поправка на тоя път, по който той самият ходел бос, за да не си износва обувките. По продължението на пътеката са оформени кътове за отдих с маси, пейки, беседка, огнища, поставени са табла със схема на пътеката и информация за римския път.











Рачовия кладенец
GPS:N42° 52' 25.7" E25° 25' 12.3"

             До село Боженци, на 10 м. от пътя и до сега съществува Рачовият кладенец. Името му има връзка с легендарния син на болярката Божана - Рачо Ковача, основателят на Габрово.
Тясно му било в Боженци и тръгнал по стария римски път да търси работа. Пийвал там вода, пълнел бъкела и тръгвал по дългия път. Избрал място за своята ковачница на кръстопътя под връх Свети Никола, близо де река Янтра, под клоните на голям габър. Дошли и други от съседни колиби, направили си хан, кръчма, дюкян, мелници и тепавици. Така се появил град, наречен на името на голямото дърво габър - Габрово. На герба на града са записани думите на Рачо Ковача - "Труд и постоянство".




Няма коментари:

Популярни публикации