събота, 5 юли 2014 г.

Крепост Боруна - гр.Дряново

GPS:N42° 56' 48.3" E25° 25' 54.1"
               Останките от крепостта се намират на северозападния скат над Дряновската река. Отдолу е сгушен Дряновския манастир, а на отсрещната гола отвестна скала някога се е разпологал средновековния център наричан Градището и наскоро разпозната като легендарната Стринава. Боруна е била важно звено в отбранителната верига на Второто българско царство. Тя обаче е доста по-стара и основана, най-вероятно, през ранновизантийския период, по-точно по времето на император Юстиниан.
               Между 1969-1979 г. при проведените там археологически разкопки са открити входът в крепостта, част от крепостните й стени, кула–водохранилище и жилищни помещения. Освен големия брой късноантични материали в крепостта са намерени предмети от българското средновековие. Археолозите се натъкват на много християнски погребения с инвентар, железни оръдия на труда, монети и керамика.
                 Единият вариант да се стигне до крепостта е по екопътека, започваща над пещерата "Бачо Киро", от която по каменни стълби се стига до скалата Боруна. На скалата има дървена беседка и две обзорни площадки, от които се открива панорамна гледка към Дряновския манастир и каньоните на река Дряновска и река Андъка. 
                 Другият е от село Долни Върпища От селото до Дряновския манастир и пещерите „Андъка” и „Бачо Киро” води маркирана екопътека, която минава през богати на дивеч и гъби гори.Чистият въздух и допирът до природата изпълват тялото и душата с нови сили. Ние избрахме този вариант.
                     Началото на пътеката.                












Няма коментари:

Популярни публикации