неделя, 27 юли 2014 г.

Вр.Свобода - Тракийско светилище - тюрбе на Енихан Баба

GPS: N41° 42' 44.2" E24° 54' 25.1"

                   Връх Свобода се намира северно от село Давидково на 1943м надморска височина. изходен пункт за качването му е хижа Свобода, до която се стига по нов асфалтов път. От върха се разкрива прекрасна гледка. При хубаво време преди изгрев слънце може да се види Бяло море.
                Според легендата на върха е погребан  Момчил войвода - един от първите, който оказва организирана съпротива срещу османските поробители. . Има издигната паметна плоча.
                Твърди се, че на върха се намира гробът на Енихан баба, известен като покорител на Родопите. Според легендата той е османски военноначалник, завладял Родопа планина. Има построено седмоъгълно теке, в което стои празен саркофаг на Енихан баба. Цялата гробница е опакована с мрамор.Това е най-високо разположеният храм в България – 1993м.  Местните вярват, че на високия връх са церят всякакви болежки и масово го посещават веднъж годишно за пречистване на духа и с лечебна цел. Дават се курбани и се преспива в подножието. Правят го и мюсюлмани и християни. За поклонниците са построени каменна алея с 604 стъпала, 7 беседки и ритуална чешма около която се оставят с наричане парцалчетата окачени там.
            На връх Свобода  се намира тракийско светилище от 11-7в. пр. Хр. Тракийското светилище е сочено за най-голямото светилище на Дионисий. В района се разказва, че на самия връх имало грамадни побити камъни, които са служели за астрономически наблюдения. Те са били съборени през 20-те години на 19 век от султан Махмуд 4-ти, когато унищожава еничерския корпус от 20 хиляди души. Султанът е рушил всичко почитано от народния ислям, наследено от езичеството. Връх на КИЧА..

Няма коментари:

Популярни публикации