неделя, 29 юни 2014 г.

Параклис Св.Димитър - гр.Асеновград

GPS: N41° 59' 52.5" E24° 52' 05.2"

           Параклис "Свети Димитър" се намира на доста недостъпна височина 400 метра над града. Има пещера, която някога е служила за таен изход от замък. Построен е през ХІ век. 
До него се стига по няколко маршрута. 
Единият е да продължите по пътя след Асенова крепост и на един завой има малък обособен паркинг, където може да оставите колата си, и указателна табела за параклиса. 
Вторият е от ул." Рилска" на края на града. Минавате покрай параклис "Св. Лазаря" и  параклис "Св. Ефиромени" и се изкачвате по виещата се пътека към параклиса.
Третие е по ул. "Родопска" и стигате до Метоха и панорамната площадка. Зад Метоха има пътека, която води до параклиса.
Ние избрахме първия маршрут. Паркирахме колата и поехме по пътеката. Пътеката продължава по билото и не след дълго се озоваваме под самия връх. Тук по стълба, криволичеща между скалите, се изкачваме до самия параклис.
Асеновград се вижда като на тепсия с цялата си красота, на изток е параклиса Св. Петка с кръста, както и каменната снага на връх Чуката. На юг се вижда знамето, веещо се над Асеновата крепост, както и средновековната църква Св. Богородица Петричка.
        Днес тук на хълма е действуващия параклис Св. Димитър, вероятно построен през 1231 г. по време на ремонта на крепостта от българския цар Иван Асен ІІ, тъй като светецът Димитър е смятан за покровител и закрилник на първите представители на тази династия.
Близостта до църковна сграда и характера на терена през средновековната епоха биха били благоприятни за оформяне на некропол. Този комплекс не е проучван и за сега няма данни за погребения в близост до него.

             Началото на пътеката.





             В подножието на върха с параклиса.





                  Параклиса е доста посещаван. Има направени беседки, маси с пейки.





                   Невероятна гледка към Асеновград.












                      Пещерата, в скалата под параклиса. Предполага се, че това е бил тунел, свързващ с Асеновата крепост.

Няма коментари:

Популярни публикации