събота, 30 август 2014 г.

Крепост Русокастрон и светилище Русина дупка- с.Русокастро

GPS: N42° 29' 17.0" E27° 09' 23.7"

           Крепостта и светилището се намират на висок хълм на 3 км северно от село Русокастро. Край него от три страни обикаля река Русокастренска. Крепостта е на най-високата част на хълма и до нея се стига по обиколен черен път или по изсечена в скалите пряка пътека от юг.
Древното светилище  е създадено в малка карстова пещера, отворът на която е на северната, стръмна  страна на хълма. До него може да се достигне по оформена в скалата стълба и обезопасена пътека през територията на крепостта.
              Крепостта Русокастро е изградена в V в. на стратегическа височина – природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Най-ранните писмени данни за съществуване на селище тук идват от един епиграфски паметник от VІ в. с посветителен надпис за византийския пълководец Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев вероятно той е правнук на византийския император Юстин І / 518-527г/, водил най- тежките войни с аварите.
            На 18 юли 1332г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 г. Тя е една от най-големите крепости в  Югоизточна България, която ІХ-Хвек охранява  старобългарската граница Еркесия. В крепостта се намирал манастира „Св. Георги”, чието създаване се отнася още в V-VІ в. Върху останките му през 2007 г. беше възстановена манастирската църква „Св.Георги Победоносец с дарения на  фондация „Русокастрон”.
         Светилището "Русина дупка" е било създадено през  ІІ-ро хилядолетие преди Христа от траките. То било посветено на Богинята-майка. Народната традиция в  селото е запазила стари песни и легенди свързани със страшен змей, който живеел в пещерата. Той се влюбил в хубавата мома Руса/ Русалия и я отвлякъл в пещерата. Нейните сълзи се стичали по скалата и напълнили малко кладенче, което и до днес се счита за лековито.



















Светилище Русина дупка
GPS: N42° 29' 20.5" E27° 09' 26.0"




Няма коментари:

Популярни публикации