четвъртък, 1 май 2014 г.

Разбоишки манастир

GPS: N43 00.930 E22 56.470

             Разбоишкия манастир се намира на 9 км югозападно от град Годеч и на около 1,2 км западно от село Разбоище, в живописното дефиле на река Нишава. Точни сведения за възникването на Разбоишкия манастир не са запазени. Още през средновековието скалните пещери около манастира са били заселени от монаси-отшелници, като са ползвали тази пещерна ниша  за молитвено място. След време върху площадката пред входа на пещерата бил построен храмът параклис на височина 50 м. Това разширение се наложило поради увеличаване броя на отшелниците. През 18-19в. възникнал и същинския манастир, като главната му църква, вградена високо в скалите и остава извън манастирския комплекс.
            Дотам може да се стигне по три пътя – през село Калотина, през Годеч и през Драгоман. Ние избрахме от Годеч - спира се в края на село Разбоище, а оттам чудесна 2-километрова пътека отвежда до обителта. След няколко минути пеш хубавият път преминава в стръмна камениста пътека. От нея гледката е великолепна – цялата долина на река Нишава и в далечината Западна Стара планина с меките си, заоблени върхове. 



             Излизайки от малката горичка се открива невероятна гледка към Разбоишки манастир и скалната църква, която от това място изглежда като залепена в скалите.


   




         След 30 минитно спускане се стига до линията и изоставена  ЖП спирка.


         
                Вече сме пред портите на манастира.



          
                ... тук сякаш времето е спряло.



                   След като се премине през самия манастир по малка пътечка и мост се отива към църквата. Стълбите са малко стръмни и хлъзгави. От скалите се стича вода.


               Запазени са останки от стенописи по западната фасада на първоначалната църква, датиращи от ХІV век със сцена от Страшния съд.



              Отвътре църквата също е украсена със стенописи. В по-късни години незнайни „майстори” ги замазват с вар.





              Разходката беше много приятна и вълнуваща. Мястото е невероятно красиво и зареждащо с положителни емоции.

Няма коментари:

Популярни публикации