събота, 3 май 2014 г.

Водопад Бовска скакля (Вазова екопътека)

GPS: N43 02.127 E23 19.890

           Пътеката свързва селата Гара Бов и Заселе и е еднственият път, по който може да се достигне до водопада „Скакля”. Този кът  многократно е посещаван от Иван Вазов. Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов /при махала Скакля/ и село Заселе. Дължината на екопътеката е около 1 час и 30 минути. Пътеката е много добра за пешеходен туризъм. В по-голямата си част тя е съвсем естествена. Във високата и стръмна част в подножието на платото над водопада има доста каменни стълби и подсигуряващ стабилен метален парапет.
              Водопад Скакля е четвъртият по височина водопад в Стара планина, водната струя се спуска от 120 метра височина. Представлява три последователни водни скока, най-големият от които е 85 м. Водите на реката, които образуват водопада, са непостоянни.
             Най-подходящото време, когато да посетите забележителността е през пролетта и лятото, когато Бовска Скакля е най-пълноводен и природата наоколо е разцъфнала. През зимата той замръзва и се превръща в истинска атракция за почитателите на скалното катерене.





































Няма коментари:

Популярни публикации