петък, 2 май 2014 г.

Клисурски манастир

GPS: N43 10.974 E23 12.328

            Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий” се намира в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м), на 9 км от Берковица и 12 км от Вършец.
            Основан е през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен от турците и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастира за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци. През 1862 г. по време на празника на светите братя Кирил и Методий, манастира е нападнат и плячкосан. Избити са над 120 души, а самият манастир е сринат.
             В близък до сегашния си възрожденски стил Клисурският манастир е възобновен през 1869г. от ктитор архимандрит Антим Дамянов, а през 1891г. църквата "Св. св. Кирил и Методи" е официално осветена от Видинския митрополит.
В днешно време Клисурския манастир е действащ девически и включва две църкви, жилищни и стопански сгради и собствена ферма.


        Преди няколко години в Клисурския манастир е построен нов, значително по-малък храм "Св. Никола".



          В Клисурският манастир се намира Планинския парк за отдих, които е достъпен за всички посетители на манастира. В парка всеки може да отдъхне сред райската природа на Клисурски манастир. Специално за децата има изградени детски съоръжения, които малчуганите могат да ползват в близост до техните родители и близки.




            В двора на манастирския комплекс има аязмо, водата от което се смята за лековита.































Няма коментари:

Популярни публикации