събота, 31 май 2014 г.

Водопад Полска Скакавица

GPS: N42 24 46.1 E22 41 04.5

            Водопадът Полска Скакавица се намира в Земенската планина, в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма. Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя. 
              Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. 
              Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица. Тръгвате по пътеката която завива покрай изоставената къща и след около 30 минути нормално ходене се озовавате на една красива полянка, а над вас е водопадът.
                Другият вариант е ако разполагате с автомобилен транспорт. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица има указателна табела която ви упътва да завиете надясно по черния път. Пътят до водопада е черен и е подходящ за джипове или само до някъде с лек автомобил. По пътя има указателни табели и има обособени места за паркиране на колите. След това се продължава пеша.
              Ние избрахме вторият вариант - с автомобил. Стигнахме до махалата над водопада, паркирахме колата до старото училище и поехме по пътеката надолу. След около 1 ч. и 30 мин. се излеза на поляната от която се откроява прекрасна гледка към Скакавишкия водопад в цялата му прелест.





             Високата тераса, от която пада водопада сега. Водите на водопада са формирали по пътя си корубести стъпала. Карстовите води, които дават началото на рекичката са много варовити. Това е единствения водопад, чиято височина се увеличава, поради отлаганията от водите по ръба на скалния праг, и около водолюбивата растителност се образува огромна живописно напластена тераса от бигор – зеленикава шуплеста варовикова скала.


              Ето го и самият водопад в цялата  си прелест.











                Върху терасата на водопада живописно е разположена махала на село Полска Скакавица, а в непосредствена близост до водния пад се намира православния храм “Свети Димитър”, построена от майстор Георги Манчов през 1892 година върху основи на стара късно-средновековна църква и е със запазени стенописи и славянобългарски надписи.




Няма коментари:

Популярни публикации