петък, 2 май 2014 г.

Чипровски манастир (БТС 69)

GPS: N43 24.241 E22 56.036

             Чипровският манастир е построен от българските католици през Х век. За периода на своето съществуване той претърпява шест пожара и разрушения, след които е възстановяван наново. Първото разрушаване на светата обител станало през 1404г. след въстанието на Константин и Фружин. Особено тежки последици имало второто нападение над манастира, което било след потушаването на Чипровско въстание от 1688г. Тогава е унищожена и богатата манастирска библиотека. Заради пораженията от въстанието, българското католическо население е принудено да се изсели от местността. С това манастирът запустява чак до XVIII век, когато в него се заселват  православни монаси.
            Понастоящем Чипровският манастир е постоянно действащ. Комплексът се състои от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради.




               В средата на двора се издига манастирската църква на "Св. Иван Рилски", датираща от края на 18в. и обновена през 1829г.



            В триетажната кула-костница пък се съхраняват костите на монасите и загиналите в Чипровското въстание. На втория й етаж се намира малък параклис – „Свети Атанасий”, чиято вътрешност е изцяло украсена със стенописи. От последния етаж, където се намира камбаната, се разкрива красива гледка към двора на манастира и околните хълмове.






   Има и забавление за най-малките.



















Няма коментари:

Популярни публикации