петък, 2 май 2014 г.

Исторически музей - гр.Чипровци (БТС 69)

GPS: N43 22.996 E22 52.748

             Историческият музей в Чипровци е  създаден през 1988 г., като повод за неговото създаване е 300 годишнината от Чипровското въстание. Основната експозиция е разположена в сградата на първото училище в града, като тя е била предварително преустановена и реставрирана.
          Музеят разполага с пет експозиционни зали, като с най–голяма стойност са показаните при археологически експедиции, експонати датиращи от неолита до късното средновековие.
     
           Първата зала в музея е посветена изцяло на рудодобива и на отделните етапи, като са представени няколко технологични машини за добиване и обработване на руда.


       Във втората зала могат да бъдат разгледани красиви предмети, изработени от възпитаниците на Чипровската златарска школа.




             В следващата зала са показани основните периоди в развитието на красивите килими, изработвани в Чипровци. В другите две зали са подредени експонати на религиозна тематика, като голямо внимание е обърнато на католицизма в живота на местните хора.













         Музейният комплекс включва две реставрирани стари възрожденски къщи, останките на католическата катедрала Санкта Мария и останките на сградата на старата община.









Няма коментари:

Популярни публикации