петък, 5 септември 2014 г.

Крепост при нос Св.Атанас - гр.Бяла

GPS: N42° 51' 18.9" E27° 54' 02.7"

          Най-новата археологическа атракция, която отвори врати за посетители през пролетта на 20 14 г., е античното селище и късноантична крепост на нос „Св.Атанас” близо до град Бяла, Варненско. Посетителите могат да разгледат как е изглеждало едно типично укрепено селище от ІV-VІ в. с неговите сгради, улици, винарни, храм и казарми. Смята се, че крепостта „Св.Атанас” е била част от голямата военно-отбранителна система, изградена по време на византийските императори Анастасий (491-518 г.) и Юстиниян І (527-565 г.).
            Първото селище в района е възникнало още през трако-еленистичната епоха, вероятно през VІ в. пр. Хр., около залива на нос Свети Атанас. За това свидетелстват резултатите от подводните археологически проучвания на това място - открити са останки от каменно-дървени котви, както и няколко фрагмента от хиоски амфори ,датирани към VІ-V в. пр. Хр.
Крепостта е разположена върху площ от 35 декара, като тя е била използвана и за малък пристанищен град. В най-високата си част тя е 3 м.
          При разкопките на крепостта са открити много от важните за един град сгради – централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради. Фактът, че в града са открити три винарни, означава, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби). Най-добре е запазена една от винарните, в която можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде.
           Раннохристиянският сакрален център включва базилика, жилище на главния свещеник, кръщелни, хранилище за даровете и кладенец за светена вода. Трикорабната базилика е била изградена навярно в самия край на IV в. или по-скоро в самото начало на V в. В жилището на епископа (главен свещеник на областта) е намерена златна монета на император Фока (602–610) и един златен пръстен. За пръстена може да се изкаже работната хипотеза, че в горната си част схематично представя ротондата над Гроба Господен в Йерусалим –  разпространена мода от VI в. и в следващите векове. Раннохристиянският комплекс на нос „Св. Атанас” е сред малкото напълно проучени обекти от този род  в Западното Черноморско крайбрежие.







































Няма коментари:

Популярни публикации