понеделник, 2 март 2015 г.

Крепост Градище (Балзена) - с.Главан

GPS: N42° 02' 57.9" E26° 06' 21.2"

             На около 2 километра южно от село Главан (община Гълъбово), върху билото на един от северните ридове на Сакар планина все още могат да се видят следи от масивни стари крепостни стени.
            Главанската крепост привлича вниманието на историците със загадката за името и историческата си съдба още от края на XIX век. Оттогава са и първите по-подробни описания на крепостта, оставени от братя Шкорпил. Те и първия ѝ план, като я определят като римски или средновековен градеж. Според тях, яките укрепителни стени, подсилени от няколко кръгли кули, са свидетелство за значимостта на крепостта, за административните и отбранителните ѝ функции. Те предполагат, че тук се е намирала столицата на келтите Тиле (Тилис).
               Крепостта е издигната върху билото на силно издължен хълм с надморска височина 535 м, от който се открива широк изглед на юг и изток. Местоположението ѝ е стратегически избрано, тъй като е достъпна само по тесен път, пресичащ платото на дължина. Планът на крепостта е съобразен с особеностите на терена и е с форма на неправилен петоъгълник, чиито дълги стени са ориентирани според конфигурацията на платото в посока североизток-югозапад. Дължината ѝ е около 110 м, а най-голямата ширина – 44 м. Вътрешната площ на крепостта е около 6.5 дка.
Няма коментари:

Популярни публикации