събота, 14 юни 2014 г.

Етрополски манастир (БТС 63), водопад Варовитец - гр.Етрополе

GPS: N42° 49' 25.5" E24° 02' 14.1" - Етрополски манастир
GPS: N42° 49' 17.3" E24° 02' 16.3" - Аязмото (извор Варовитец)
GPS: N42° 49' 26.1" E24° 02' 20.1" - Вододпад Варовитец

             Етрополският манастир се намира на около 5 км. източно от гр. Етрополе. Малко след града е отбивката за манастира– 2,5 км. по  асфалтов тесен път. Етрополският манастир известен още с името "Варовитец" (заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква) е основан още в средновековието ( 1158г.). Преданието свързва възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила. През 16 и 17в. Етрополския манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина. Неведнъж Етрополският манастир е бил посещаван от Васил Левски, като дори е запазено скривалището на Апостола.  В днешно време Етрополския манастир е действащ. Жилищните сгради са построени през 1833г., а впоследствие са реставрирани. Манастирската църква "Св. Троица" е построена през 1858г. от брациговския майстор Иван Боянин. Църквата е кръстовидна, трикорабна сграда с 5 купола с осмостенни барабани и пет купола. От северната и южна страна на наоса й са разположени два параклиса – "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Св. Козма и Дамян". По фасадите на храма на места има украсни пластични елементи. До него се намира карстовият извор Варовитец, който образува красив водопад.          
            До Етрополският манастир се намира карстовият извор Варовитец, който образува красив малък водопад. Изворът й (аязмото) е 300 – 400 метра по-нагоре. Височината на пада му е 12м. Пътеката започва от вратичка в задната част на двора на манастира. Спуска се стръмно в гората, като корените на вековни дървета служат за стъпала. Водопадът се достига за десетина минути. Варовитец е скрит в гората, навсякъде около него има дървета. Въздухът е много влажен и навсякъде по бигорната скала, където стига светлина, растат мъхове и сенколюбиви цветя.
            Зад манастира има изградени беседки, места за отдих и люлки за най-малките.

                  Извора (аязмото) и мостчето до него.







               След кратко спускане по пътеката, стигаме до природния феномен водопад Варовитец, впечатляващ със своето величие и хубост. Буйната вода се спуска на няколко тераси в коритото на р. Малки Искър. Шумът й се слива с песента на птиците и оглася приказната гориста местност. Водопада е най-пълноводен и изключително красив през пролетта или след дъждове. През останалото време от годината водата е много по-малко.
             След многото дъждове тази година видяхме водопада в цялата му прелест.









     
                След това посетихме манастира. Двора и манастира са доста добре поддържани. По-голямата част от жилищните постройки са ремонтирани, а останалата част се обновяваше в момента.











Няма коментари:

Популярни публикации