неделя, 15 юни 2014 г.

Местност Костина - с.Рибарица

GPS: N42° 49' 42.3" E24° 20' 05.4"

             Историческата местност Костина – лобното място на Бенковски, се намира на 3 км южно от квартал Костина в село Рибарица. Тук на 15 май 1876 година е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Причакан в засада в мъглата и мрака на вечерта, той е прострелян от 16 дебнещите турски заптиета опитвайки се да прекоси мост на река Костина. Георги Бенковски е убит на място и обезглавен. Турците умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така заради разигралите се в местността събитията, и я дават на предателя на войводата да я носи. Десет години по-късно Въльо, предателят на Бенковски, сам изработва дървен кръст, с който обозначава лобното място на Бенковски. На буково дърво до това място Захари Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски издълбава кръст с инициалите “Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски.
              Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.
             В местността има изградени беседки и детски кът. Има много красиви поляни, на които може да се нощува на палатка. Разходката по реката е много приятна.


            В местността има малък, но красив водопад.









                Паметника на Г. Бенковски.








Няма коментари:

Популярни публикации