неделя, 29 юни 2014 г.

Параклис Св.Димитър - гр.Асеновград

GPS: N41° 59' 52.5" E24° 52' 05.2"

           Параклис "Свети Димитър" се намира на доста недостъпна височина 400 метра над града. Има пещера, която някога е служила за таен изход от замък. Построен е през ХІ век. 
До него се стига по няколко маршрута. 
Единият е да продължите по пътя след Асенова крепост и на един завой има малък обособен паркинг, където може да оставите колата си, и указателна табела за параклиса. 
Вторият е от ул." Рилска" на края на града. Минавате покрай параклис "Св. Лазаря" и  параклис "Св. Ефиромени" и се изкачвате по виещата се пътека към параклиса.
Третие е по ул. "Родопска" и стигате до Метоха и панорамната площадка. Зад Метоха има пътека, която води до параклиса.
Ние избрахме първия маршрут. Паркирахме колата и поехме по пътеката. Пътеката продължава по билото и не след дълго се озоваваме под самия връх. Тук по стълба, криволичеща между скалите, се изкачваме до самия параклис.
Асеновград се вижда като на тепсия с цялата си красота, на изток е параклиса Св. Петка с кръста, както и каменната снага на връх Чуката. На юг се вижда знамето, веещо се над Асеновата крепост, както и средновековната църква Св. Богородица Петричка.
        Днес тук на хълма е действуващия параклис Св. Димитър, вероятно построен през 1231 г. по време на ремонта на крепостта от българския цар Иван Асен ІІ, тъй като светецът Димитър е смятан за покровител и закрилник на първите представители на тази династия.
Близостта до църковна сграда и характера на терена през средновековната епоха биха били благоприятни за оформяне на некропол. Този комплекс не е проучван и за сега няма данни за погребения в близост до него.

             Началото на пътеката.

             В подножието на върха с параклиса.

                  Параклиса е доста посещаван. Има направени беседки, маси с пейки.

                   Невероятна гледка към Асеновград.
                      Пещерата, в скалата под параклиса. Предполага се, че това е бил тунел, свързващ с Асеновата крепост.

Асенова крепост (БТС 47) - гр.Асеновград

GPS: N41° 59' 11.9" E24° 52' 24.1"

               Крепостта се намира на три километра южно от гр. Асеновград, върху скалист връх на левия бряг на река Асеница. До нея води панорамен път, отклоняващ се в самото начало на пътя Асеновград – Смолян. Естественият скален масив, на който се намира крепостта, е с площ дванадесет декара. Със своите почти отвесни, дори надвесени над реката склонове той е недостъпен от трите си страни. Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление. Крепостта е подновена по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Асеновата крепост има три големи строителни периода – през ІХ, ХІ и ХІІІ век. Първите писмени сведения за крепостта датират от устава на близкия Бачковски манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич и прилежащите към него селища. През 1204 г. крепостта пада в ръцете на кръстоносците и е под владение на белгийския рицар Рене дьо Три. Рицарят издържа на тринадесетмесечна обсада от войските на българския цар Калоян (управлявал в периода 1197 г. -1207 г.) и е спасен от летописеца на четвъртия кръстоносен поход, графа на Шампания Жофроа дьо Вилардуен.
              През 1231 г. цар Иван Асен ІІ (управлявал в периода 1218 г. – 1241 г.) прави най-голямото разширение и преустройство на крепостта, за което свидетелства изсечен по негова заповед скален надпис. Това дава основание по-късно крепостта да бъде наречена Цар Асеновата крепост, а намиращият се в подножието град Станимака през 1934 година да бъде именуван на Асеновград.
              Това, че крепостта е била във владение на траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци, както и намерените от всички периоди на обитаване археологически находки, съхранени в Историческия музей – Асеновград, правят средновековната Асенова крепост едно от най-предпочитаните места за посещение в района на Асеновград.
           Вследствие на дългогодишни археологически проучвания и разкопки от средновековната крепост изцяло са разкрити основите на феодалния замък, съдържащ комплекс от жилищни сгради, домашна църква на управителя на крепостта, две водохранилища, крепостна кула, всички свързани с каменни стълбища. Под феодалния замък се намира т.нар. църковен двор с добре запазената двуетажна църква „Св. Богородица Петричка”. Писмените извори съобщават, че след смъртта на султан Баязид през 1402 г. между двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи избухва война за престола. Муса се укрепява в крепостта Петрич, но не издържа на обсадата и се предава на милостта на брат си. След капитулацията на Муса крепостта е разрушена до основи, за да не буди повече отцепнически апетити, а и защото няма вече никакво стратегическо значение. По неизвестни причини остава непокътната само крепостната църква „Св. Богородица Петричка”, която е един от най-забележителните образци на средновековната християнска архитектура . Първият етаж на църквата вероятно е бил предназначен за костница, но никога не е изпълнявал тази функция, а вторият е самата църква със стенописи от ХІІІ век. Храмът е и един от първите в източното православие, който има кула, служеща едновременно за камбанария и наблюдателница. След завършената реставрация той е действащ православен храм. Именно църквата е най-голямата забележителност на Асеновата крепост и задължителна част от всяка екскурзия до Асеновград и Бачковския манастир.
  
           Църквата "Света Петка Петричка"
                Асеновия надпис

Популярни публикации