неделя, 12 юни 2016 г.

Крепост Земънград - Гърбино

GPS: N42° 26' 14.3" E22° 42' 33.2"




















































3 коментара:

bYl elem каза...

Здравейте,
От пътя с.Ръждавица -с.Гърбино ли се подхожда или от Полска Скакавица?
Ж.П.линията ли се следва или др.пътеки?
Благодаря!

metalengine каза...

Здравейте.. ние отидохме до там от с.Ръждавица по черния път до кариерата която се намира южно от крепостта. От там пеша по линията - ходенето не е много.

bYl elem каза...

Здравейте,
Посетихме мястото още през месец април.
Оказа се, че кариерата вече е работеща и имаше кучета, които я охраняват и съответно не можахме директно оттам да слезем до жп линията. По пътя до кариерата бяхме забелязали пътека с маркирано с парцалче дърво и решихме да тръгнем по нея. После имаше жълта маркировка по целия път. Оказа се заобиколна, но красива пътека - доста обикаля самия жп тунел, отстрани на който продължава пътеката и минава покрай реката. След това има стръмно изкачване и слизане по скали над реката и се слиза до другия край на тунела и се излиза точно срещу кариерата. На връщане кучетата ни усетиха,а точно преди тунела ограда на кариерата липсва... и имаше бързо екстремно изкачване на обратно. А преди това се вайках как ще се изкача ... еее, като те гонят кучета не ти остава време да го мислиш :-)) Споделям, в случай, че някой е решил да тръгнал натам. Крепостта си заслужава!
Предполагам, че може да се стигне и от към Земен, от тамошната изходна точка на каньона. Там също има интересни скали, като има пътеки и от двете му страни.
ПОздрави!

Популярни публикации