неделя, 30 август 2015 г.

Крепост Порос - Бургас

Античната и средновековна крепост Порос се намира близо до град Бургас. Тя е на няколко километра от изхода на града в посока южното Черноморие.  Намира се на полуостров Форос, точно на брега на морето в защитена местност “Пода” и е в непосредствена близост до Мандренското езеро и до природозащитен център “Пода”.
           Крепостта е създадена в средата на II век от римския император Антонин Пий. Създадена е под името Поро (проток), служеща за опазване на отока на Мандренското езеро. В посветителен надпис от ІІ век се казва, че по границите на римската колония Деултум са изградени бурги (крепости), откъдето идва вероятно и името на днешен Бургас. Именно тук е било разположено пристанището на големия център Деултум, което е било пазено от непристъпна крепост. Крепостта е известна с победата на българската армия, водена от цар Тодор Светослав Тертер, над византийците през 1304 година. Византийците били изгонени от крепост Русокастро и от Месембрия и Созопол и искали да завземат тези земи. Византийският император Андроник II изпратил войска, оглавена от неговия син и придружавана от византийският пълководец Михаил Глава, който преди четвърт век воювал срещу въстаниците на Ивайло. Но българският цар Тертер се оказал по-голям стратег и направил засада на византийците в района на крепост Порос. Решителното сражение било, когато византийската армия настъпвала по моста, над отока на Мандренското езеро, което се влива в морето, който според картографите тогава се е приемало за река Скафида. След победата цар Тодор Светослав Тертер постигнал разширението на границите чак до Ахтопол. Крепост Порос е паметник на културата от национално значение.
          Дълги години територията на нос „Форос” е недостъпна поради наличието на военна база. Едва при обхождането на зоната от специалисти археолози се установи наличието на две самостоятелни късно антични укрепления от ІV-VІ в., свързани с фортификацията на най-важните зони на полуостров „Форос”, както и прилежащите им постройки. Открито беше и значително количество строителна и битова керамика от ІV-VІ в. Откри се и каменен блок с част от посветителен надпис на гръцки език от Римската епоха поменаващ името на император Гордиан III.

Югоизточна стена - GPS: N42° 27' 14.3" E27° 28' 28.8"Северозападна стена - GPS: N42° 27' 20.3" E27° 28' 29.5"

Църква - GPS: N42° 27' 29.8" E27° 28' 39.7"Няма коментари:

Популярни публикации