неделя, 18 януари 2015 г.

Белащински манастир Св.Георги - Белащица

GPS: N42° 03' 22.4" E24° 44' 36.6"
 
 
             Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" се намира в южния край на село Белащица и на 10 км от Пловдив. Скътан е в живописните склонове на Родопите. До манастира се стига лесно с кола или пеш от центъра на село Белащица. Самото село се намира на 8 км. от центъра на Пловдив, като има автобуси до селото, тръгващи от автогара "Родопи".
               Основан е през 1020г. от византийския пълководец Никифор Скифи, който е изиграл решаваща роля при пленяването на Самуиловите войници при с. Ключ. Самият Никифор се явил в тила на Самуиловата войска и така помогнал за победата на император Василий II над българите. През 1018г. византийския император Василий ІІ, назначил своя пълководец за управител на Филипополска област със седалище гр. Филипополис (днещен гр. Пловдив). Никифор Скифи имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650г.) на юг от селото, останки от която има близо до хилядолетен чинар. Близо до своята крепост той основал манастир и го посветил на св. Георги Победоносец.
                Манастирът е разрушен през 1364 година по време на османското нашествие, и е възстановен чак през XVIII век. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения в Руско-турската война. След Освобождението на България от Турско робство е възстановен, но остава под ръководството на Цариградската патриаршия до 1906 година.
               Днес Белащенският девически манастир е действащ и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради и параклис. Манастирската църква, построена през 1838г., е еднокорабна, едноапсидна сграда, с вътрешен и открит притвор, безкуполна и без стенописи. Под открития притвор е аязмото, а в двора се намира красива каменна чешма, построена през 1831г. Манастира е обявен за паметник на културата.
 

Няма коментари:

Популярни публикации