петък, 18 април 2014 г.

Плаковски манастир

GPS: N42 58.613 E25 43.641

         Плаковският манастир се намира в северното подножие на Еленските височини от Средния Предбалкан близо до с. Плаково, на около 14 км от Велико Търново.
        Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква. На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие. През 1450г. е възстановен, като впоследствие неколкократно е опожаряван и разграбван.
      През 1835г. в Плаковския манастир е организирана Велчовата завера, като един от водачите и бил бившия игумен на манастира отец Сергий. След потушаването на заверата манастира е разрушен и за това напомня голяма мраморна плоча, поставена под манастирската камбанария.
        Възстановяването на Плакивския манастир започнало през 1845г. по времето на йеромонах Софроний. Старата църква била съборена и на нейното място бил построен сегашния манастирски храм "Св. Илия". Името на строителя не е известно, но се предполага, че това е дело на Уста Кольо Фичето, който по-късно през 1856г. изградил и жилищното крило с камбанарията. По това време бил прокопан от монасите таен изход водещ от църквата към гората, а по-късно такъв подземен изход бил изведен и от магерницата. Тези подземни изходи били използвани от Васил Левски.
През 1949г. пожар, изпепелява голяма част от жилищните сгради в Плаковския манастир.


























Няма коментари:

Популярни публикации